Çocuklar, Katılım ve Kent Hakkı Tarlabaşı Deneyimi
Tarlabaşı'nda yaşayan çocuklar ile katılım, kent hakkı odağında yapılan çalışmalar ve çocukların kent ve mahalle ile ilişkisine, ilişkilenme biçimlerine odaklanan Çocukların Kenti projesi.
Tarlabaşı'nda yaşayan çocuklar ile katılım, kent hakkı odağında yapılan çalışmalar ve çocukların kent ve mahalle ile ilişkisine, ilişkilenme biçimlerine odaklanan Çocukların Kenti projesi.
Tarlabaşı'nın tarihsel, mekânsal ve kültürel dönüşümünü, istiklal caddesi ile olan ilişkisini ve göç mekânı haline gelişini tartıştığımız etkinlikte, Reşad Ekrem Koç'tan Ece Ayhan'a İstanbul'u anlatan kişileri de anmış olduk. 9 kişinin katılım sağladığı buluşma aynı zamanda Tarlabaşı Toplum Merkezi'nin dışarıya açık ilk etkinliği oldu.
TTM Gönüllü etkinlikleri kapsamında CİSST Hapiste Çocuk Tematik Alan Temsilcisi Cansu Şekerci, 28 Haziran'da 'Çocuklar ve Ceza İnfaz Sistemi' başlığıyla alan deneyiminlerini paylaştı. Toplam 8 kişinin katıldığı çevrimiçi buluşmada, çocukların ceza infaz sistemi içerisinde eğitim ve dışarı ile ilişkileri, sağlıkları, psikolojik halleri ve maruz bırakıldıkları kötü muameleler ana başlıklar oldu.
'Yönetmeni hiç samimi bulmuyorum, oyunculuklar çok kötüydü, kaç gün sonra rüyama girdi kesin izlemelisin, neyini beğendin anlayamadım ben çok sıkıldım filmde, izlerken karnıma ağrı girdi, ben hiç gülmedim, bu yönetmenin hastasıyım, vaktimi boşa harcamışım...' Bir filmi eleştirmekten ne anlıyoruz? Entelektüel ve akademik piyasada nasıl film eleştirisi yapılıyor? Peki her sanat eserine uygulanabilecek genel bir yaklaşım olabilir mi? Beğeniyi uzakta tutan bir eleştiri için yöntem önerisi.
Pandemi günlerinde 18 Nisan 2020’de ikinci kez karantinamıza renk kattığımız Online Kavuştay’a 14 kişi katıldı. Bu süreçte pandemiyi nasıl deneyimlediğimizi ve uzaktan neler yapabileceğimizi konuştuk.
Bugün TTM'ye gönül verenler olarak buluştuk, hallerimizi paylaştık, keyiflendik. İlk temennimiz biran evvel bedenen bir araya gelebilmek olsa da kavuşmaların başka formları da iyi ki var.
TTM ekibi ve gönüllüleri olarak 11 Mart'ta bir araya geldik. Bohçamızda yüzümüzü gülümseten bir dolu sohbet ve kuvvetli bağlarla tazelendik.
Yılın en güzel günlerinden 8 Mart 2020 Dünya Kadınlar Günü'nde TTM'de buluşup pankartlarımızı hazırladık, ardından alanlarda yerimizi aldık!
5 Mart 2020’de gönüllülerimizden Seherzada Jusufbasic 'Suriyeli mülteci çocukların Türkiye ortaokullarında sosyal uyumunda eğitimin rolünün incelenmesi' başlıklı nitel çalışmasını paylaştı. Çalışma Türkiye'deki mülteci öğrencilerin okul deneyimlerini, uygulanan politikaların deneyimlere etkisini, Suriyeli ve Türkiyeli çocukların yeni çok kültürlü çevre konusundaki hislerini içeriyor.
TTM ekibinden Berfin Karataş, 27 Şubat 2020’de "2011 yılındaki savaşla birlikte ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların, bu ülkede -yeni ikametlerinde- karşılaştıkları durum "misafirlik" olarak okunabilir mi? Derrida ve Kant’ın "konukseverlik" perspektifleri bize ne söyler?" sorusundan yola çıkarak hazırladığı "Kant ve Derrida perspektifleriyle Misafirperverlik ve Mültecilik" başlıklı sunumunu paylaştı.
TTM'de 22 Ocak 2020’de film gösterimlerinin devamı olarak hep birlikte Abbas Kiarostami'den Yolcu (Mossafer) adlı filmini izledik.
25 Aralık 2019’da gönüllülerimizden Mahir Takak “Tarlabaşı’nda Tarla Varken!” başlıklı sunumuyla yaklaşık 20 kişiyi Tarlabaşı’nın “buralar eskiden dutluktu” dediğimiz zamanlarına kadar götürdü. 20. yüzyıl başı Tarlabaşı binalarının izlerini sürerek, eski fotoğrafları birlikte okuduk. Evliya Çelebi’ye kadar geriye giderek Tarlabaşı’nın kültürel tarihinde birkaç tur atmış olduk.
16 Aralık 2019’da gönüllülerimizden Taaralp Akar “1.. 2.. 3 Tüp! bebek” başlığıyla yaptığı sunumda Yunanistan ve Türkiye örneklerinden başlayarak; tüp bebek teknolojisinin sosyal yansımalarının neler olduğuna değindi. Sunumuyla birlikte annelik, babalık, kadın bedeni ve çocuk sahibi olmak üzerinden nasıl bağlantılar kurulduğuna dair soruları tartışmak için TTM’de buluştuk.
TTM'de 20 Ocak 2019’da film gösterimlerine hep birlikte Abbas Kiarostomi'nin Ekmek ve Sokak ile Tecrübe adlı filmlerini izleyerek başladık.
TTM gönüllüleri olarak 26 Ekim 2019’da Söz Küçüğün Kutu Oyunu’nu ve Uluslararası Af Örgütü’nün İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Kart Oyunu’nu oynamak için buluştuk.
Çok Güzel Atölye gönüllüleri olarak atölye içeriklerini güçlendirmek ve deneyim paylaşımı yapmak için 6 Ekim 2019’da buluştuk.
23 Nisan 2019’da 23 Nisan’ı TTM’de çocuklarla birlikte kutladıktan sonra kocaman bir aile olarak bir araya gelerek bolca sohbet ettik ve gönül bağımızı tazeledik!
4 Şubat 2019’da Çok Güzel Atölye’nin gönüllüleri olarak 4. kez buluştuk! Deneyim paylaşımı yaparak komitelerin nasıl oluşturulacağını konuştuk. Çok Güzel Atölye Etkinlik Kitapçığı’nın oluşturulmasına karar verdik.