Building Resilience among Vulnerable Syrian Refugees
The project aimed at providing psychosocial support to women and children in Tarlabasi to achieve and sustain personal and interpersonal well-being and to contribute to social cohesion among refugee and host communities, at increasing knowledge about education facilities, and at creating a supportive environment for the staff and volunteers of TTM through trainings and supervision. 60 children participated the activities and 62 volunteers/staff were trained in working with children.
Tarlabaşı Toplum Merkezi’nden Destek Alan Mülteci Çocukların Eğitime Erişim Açısından Güçlendirilmesi
Bu proje, bir yandan 2014 yılından beri sürdürdüğümüz ve çocuklarla ilişkilerde güven ve devamlılığı sağladığımız çalışmalar sürerken, –normal koşullarda- temel bir aşama olan ailelerle bire bir görüşmelerle Dom kültürünü ve ihtiyaçlarını birinci ağızdan öğrenmek ve çalışmaları bu ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlamak amacıyla gerçekleştirildi.
Proje kapsamında 9 ev ziyaretinde annelerle (ve bazen babalarla da), Semtteki ilk okulun öğretmenleri ve rehber öğretmeniyle, Çocuk Büro’yla, Muhtarla, Esnafla, Göçmen Dayanışma Mutfağı’yla, Domlarla çalışmış STK’larla,Türkiyeli çocuklar ve Suriyeli çocuklarla görüşülmüştür.
Projede yaratıcı drama, beden perküsyonu ve el işi atölyeleri gibi aktivitelerle gerçekleştirilen psiko-sosyal destek faaliyetleri aracılığıyla suriyeli dom çocukların sosyal içermesi hedeflenmiştir.
Pellentesque id facilisis turpis. Aliquam sit amet vulputate nunc. Quisque maximus in erat lobortis posuere. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Mauris eget elit sollicitudin, porta lectus non, sagittis orci. Suspendisse ac nulla commodo, feugiat purus non, fringilla lectus. Aenean non quam et quam rutrum tempor sed suscipit dui. Sed non elit et nunc sodales euismod at vulputate orci. Nunc nec bibendum mi.
Çocukların gözünden şiddetin nasıl algılandığını araştırmayı, çocukları şiddet içeren etkileşimlere karşı güçlendirmeyi ve toplumda bu konuda duyarlılık yaratmayı hedefleyen bu projenin temel faaliyeti olarak Tarlabaşı’nda yaşayan 7-15 yaş arası çocuklarla oturumlar ve atölye çalışmaları yürütülmüştür.
Sözel paylaşımlara ek olarak resim, hikaye yazımı, fotoğraf gibi sanatsal ifade araçlarının da kullanıldığı bu çalışmalarda çocukların günlük hayatlarında şiddet yaşantılarını nasıl algıladıkları ve kavramsallaştırdıkları araştırılmıştır. Proje kapsamında yürütülecek atölye çalışmalarına Tarlabaşı’nda yaşayan 7-15 yaşlarında toplam 87 çocuk katılmış, araştırma ayağı kapsamında 30 çocuğun atölye çalışmaları incelenmiştir.
Bu çalışmanın araştırma ayağını İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Zeynep Çatay yürütmüştür. Bu kapsamda atölyelerdeki sözel paylaşımların ve sanatsal ürünlerin içerik analizi gerçekleştirilmiş, temalar ve kavram haritaları çıkartılmıştır. Bu proje ayrıca Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrencileri olan Merve Özgüle ve Çimen Güldöker’in yüksek lisans bitirme tezine kaynaklık etmiştir.