Çocukların Kenti
Çocukların Kenti Projesi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) tarafından yürütülen Mikro-Fon hibe programı işbirliğiyle yürütülmüştür.
Proje, Tarlabaşı'nda yaşayan 8-12 yaş aralığındaki Türkiyeli (Kürt, Roman ve Türk) ve Suriyeli (Dom, Abdal, Türkmen, Kürt) çocukların yaşadıkları mahallede sık kullandıkları ve oyun oynadıkları güzergahlar içinde maruz kaldıkları temel hak ihlallerini çocukların gözleri ve adımları aracılığıyla görünür kılmayı ve kent yaşamına eşit erişim konusunda geliştirdikleri çözüm önerilerini ilgili kurumlarla paylaşabilmelerine aracı olmayı hedefledi.
Bu kapsamda öncelikle çocuklarla “Kent Hakkı” atölyesinde bir araya gelerek, çocukların yaşadıkları kent ve mahalle ile ilişkilerine, ilişkilenme biçimlerine yoğunlaşan ve Tarlabaşı haritası üzerinde işaretledikleri sıklıkla tercih ettikleri ya da kullanmamayı yeğledikleri sokaklar üzerinden kent yaşamında deneyimledikleri hak ihlalleri odağında bir düşünme atölyesi gerçekleşti. Aynı zamanda bu haritalarla bir sonraki atölyenin de rotası çocukların yönlendirmeleri doğrultusunda belirlenmiş oldu.
Bir sonraki atölye olan “Beyoğlu’nda Gezersin” buluşmasında çocuklar Tarlabaşı’nda yoğunlukla vakitlerini geçirdikleri, sık kullandıkları yahut oyun oynadıkları sokakları Kent Hakkı atölyesinde konuştuklarımız perspektifiyle fotoğrafladılar. Gezi rotası çocukların yönlendirmeleri doğrultusunda, adımlarını takiple oluştu. Gezinin ardından TTM’de çocuklarla birebir çektikleri fotoğraflar üzerinde konuşuldu. Çocukların sıklıkla kaldırımlara ve çıkmaz sokaklara park etmiş arabaların, yola bırakılmış çöplerin, çukurların, yıkık binaların ve sokak yazılarının üzerinde durduğu gözlemlendi.
Projenin son atölyesi olan “Kenti/Tarlabaşı’nı Siz Tasarlasaydınız…” buluşmasında çocuklar, bu web sitesinde de inceleyebileceğiniz, çektikleri mekan-sokak fotoğrafları üzerinde kolaj çalışmasıyla hayallerindeki Tarlabaşı’nı yeniden tasarladı.
Proje sonunda çocukların kente katılımda yaşadıkları hak ihlallerine dair farkındalıklarının dikkat çekici olduğunu belirtmek gerek. Çocuklara ayrılmış daha fazla alan ve daha yeşil bir mahalle atölye katılımcılarının ortaklaştığı en büyük iki başlık oldu. Çocukların yapılabileceklere dair önerileri arasında büyük caddelere daha fazla yaya geçidi, trafik lambaları, sokakları yeşillendirme çalışmaları ve daha fazla çöp kutusu öne çıkanlar arasındaydı. Bu konuda birlikte neler yapabileceğimize dair de pek çok yeni atölye çocukların önerileriyle belirlendi.
Tüm bu süreçte deneyimini bizimle paylaşan ve birlikte ürettiğimiz Gizem Kıygı’ya, danışmanlığı için Ceren Suntekin’e, projeyi ve atölyeleri koordine eden Ecem Ardalı’ya ve gönüllülerimiz Damla Sezikli ve Erol Aslan’a çok teşekkür ederiz.